İş Hukuku Arabuluculuk Nedir Nasıl Yapılır? İş Hukuku Uyuşmazlıklarında Uzman Arabulucu Desteği Neden Alınır? İş Hukuku kapsamında gündeme gelen uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk faaliyetlerinin gerçekleştirilmiş olması, söz konusu uyuşmazlıklar için dava açma şartları arasında yer almaktadır.
Bu noktada 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun ilgili hükümlerinde yapılan değişikliklerin akabinde işçi ile işveren arasında yaşanan hukuki ihtilafların çözümünde öncelik alanında uzman arabulucu tarafından gerçekleştirilen arabuluculuk faaliyetlerine verilmiştir.
İşçi ve işveren arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde yetkili mahkemeye başvurmak için arabuluculuk faaliyetlerine başvuruda bulunmak ve bu faaliyetlerden çözüm alınmadığını belgelemek zorunlu kılınmıştır.
Bunun yanında İş Hukuku konusunda söz konusu kanunda yapılan değişikliğin akabinde bu alanda arabuluculuk faaliyette bulunmak isteyen kişilerin de Uzmanlık Eğitimi almaları yasal zorunluluk haline gelmiştir.
Nitekim normal şartlar altında Genel Anlamda Arabuluculuk faaliyetlerini yürüten ve arabulucu belgesi bulunan avukat veya diğer hukuk alanında çalışanlar da bu kapsamda ele alınan Uzmanlık Eğitimi’ni başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Öte yandan İş Hukuku’nda uzmanlık eğitimini vermek isteyen resmi veya özel eğitim kurumlarının da Arabuluculuk Daire Başkanlığı’ndan yetki alması gerekmektedir.
Öte yandan İş Hukuku Uzmanlık Eğitimi’ni genel anlamda ülkemizde üniversiteler ve barolar düzenlemektedir. Eğitimlerin gerçekleşmesinin ardından herhangi bir sınava katılmaksızın süreç başarıyla tamamlanmaktadır.
İlgili kanunlara göre İş Hukuku Uzman Arabulucu olarak görev yapmak için öncelikle Genel Anlamda Arabuluculuk siciline kayıtlı olma şartı bulunmaktadır.
Dolayısıyla bu unvana sahip olan kişilerin daha sonra Başkanlık tarafından yetkilendirilen resmi veya özel eğitim kurumları tarafından düzenlenen uzmanlık eğitimine girmeleri gerekmektedir.
Eğitimin sonunda devam kriteri göz önünde bulundurularak İş Hukuku Uzman Arabulucu belgesi düzenlenir ve kurstan başarıyla mezun olan mevcut durumdaki arabulucu kişilere takdim edilir.
Bu kapsamda gerçekleştirilen kursun ardından adaylara herhangi bir sınav şartı koşulmamaktadır. Hak sahipleri kursu düzenleyen kurumdan aldıkları belge ile Arabuluculuk Daire Başkanlığı’na başvuruda bulunarak gerekli işlemleri tamamlama imkanına sahiptir.
İş Hukuku Uzman Arabulucu belgesinin düzenlenmesinin ardından Başkanlık tarafından belirlenen komisyonun aracılığıyla bu belgeye sahip arabulucular, görev almaya başlamaktadır. Öte yandan İş Hukuku Merkezlerinden görev alınabilmesi için arabulucu unvanıyla uyuşmazlığın çözümünde hakemlik görevini yerine getirecek olan kişinin alanında uzman olması gerekmektedir.
Hukuk büromuzda uzman İş Hukuku Arabulucu olarak görev yapan alanında deneyim sahibi avukatlarımız bulunmaktadır.
Özellikle işçi ve işveren arasında yaşanan hemen hemen bütün hukuki ihtilaflarda büromuzun uzman İş Hukuku arabulucu hakemlerinin desteğinden yaralanarak sorunların uygun ve medeni bir şekilde tartışılması akabinde çözüme kavuşturulması mümkün olmaktadır.
ARABULUCUYA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?