Arabuluculuk Danışma Hattı Ankara

Arabuluculuk Danışma Hattı Ankara

Arabuluculuk Danışma Hattı Ankara

Arabuluculuk faaliyetleri 2012 yılında bu yana hukuk sistemimizde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen faaliyetlerden oluşmaktadır. Aralarında herhangi bir sebepten kaynaklanan uyuşmazlık olan kişiler, bu uyuşmazlığı çözmek için tarafsız ve bağımsız üçüncü bir şahsın hakemliğine ihtiyaç duydukları tüm durumlarda arabuluculuk faaliyetlerine başvurabilmektedir. Arabuluculuk danışma hattı Ankara ve diğer illerde vatandaşlara uyuşmazlıklarının çözümünde etkili sonuçlar ortaya koyulması için hizmet vermeye devam etmektedir.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı Sicili’ne kayıtlı uzman arabulucuların gözetiminde müzakereler gerçekleştirilerek aralarındaki uyuşmazlıkların çözümünü hedefleyen kişiler, Türkiye’de dava açılmadan önce ya da dava sırasında dahi arabuluculuk faaliyetlerine başvuruda bulunabilirler. Eğer taraflar dava açmadan önce arabuluculuk gözetiminde müzakere ederek anlaşmaya varırlarsa dava açmalarına gerek kalmamaktadır. Öte yandan hukuki ihtilaf yaşayan taraflar dava açıldıktan sonra arabuluculuk faaliyetlerine başvuruda bulunurlarsa bu durumda da hakimler tarafları arabuluculuk konusunda bilgilendirmektedir. Duruşma sırasında mahkemeye ara verilmesi ve tarafların arabuluculuk faaliyetlerine başvurması mümkün olmaktadır. Hakim 3 aya kadar davaya ara vererek tarafların aralarındaki uyuşmazlık meselesini görüşmek için arabulucuya başvurmalarını sağlayabilmektedir.

Arabuluculuk Faaliyetlerinin Faydaları Nelerdir?

Hukuk sistemimizde son yıllarda giderek popülerleşen bir hukuki uyuşmazlık çözümü olarak karşımıza çıkan arabuluculuk faaliyetleri, dava yoluna göre karşılaştırıldığı durumda kendi içinde pek çok avantaja ve faydaya sahiptir. Bu avantajları sebebiyle arabuluculuk hem dünyada hem de Türk hukuk sisteminde giderek daha da popüler bir hale gelmektedir.

Arabuluculuk müzakerelerinin sağladığı en büyük faydaların başında dostane bir çözüm yolu olması gelmektedir. Taraflar arasında herhangi bir konuda uyuşmazlık çıkması gayet doğaldır. Örneğin işçi ile işveren arasında yaşanan hukuki ihtilafların arabuluculuk faaliyetleri ile çözüme kavuşturulması, mahkemede tarafların birbirine dava açıp savunma yapmalarından çok daha dostane bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Arabuluculuk faaliyetleri taraflar arasında var olan ilişkilerin daha kötüye gitmesini engellemesiyle öne çıkmaktadır. Bozulmuş ilişkilerin daha da kötüye gitmesi yerine dava sürecinde düzelmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda arabuluculuk sürecinde taraflar karşılıklı iletişimi sürdürdüklerinden dolayı isteklerine uygun ortak bir çözüm bulma şansları yüksek olmaktadır.

Arabuluculuk süreci, davaya konu olan olayların mahkemede çözüme kavuşturulma sürecinden çok daha hızlı bir şekilde sonuç vermektedir. Bilindiği üzere hukuk sistemimizde davaya konu olan olayların durumuna göre değişse de genel olarak en erken 8 ayda, ortalama olarak da 4 yılda çözüme kavuşturulmaktadır. Bu sebeple arabuluculuk çözümünde üç saat ile bir haftalık sürelerde tarafların uzlaşmaya varması göz önünde bulundurulduğunda sürecin çok daha kısa bir sürede tamamlanması mümkün olmaktadır.

Ayrıca arabuluculuk faaliyetleri mahkemede görülen davalara göre çok daha ekonomik olmaktadır. Dava sırasında yapılması gereken masraflar, avukatlık ücretleri ve hakkın geç alınması gibi dezavantajların karşısında arabuluculuk sürecinin çok daha faydalı ve ekonomik olduğu görülmektedir.

Arabuluculuk Faaliyetlerinin Özellikleri Nelerdir?

Arabuluculuk faaliyetlerinde tarafların arasında öne sürülen görüşler, belgeler, teklifler, ikrarlar gizli tutulmaktadır. Bu sebeple taraflar çekinmeden herhangi bir konuyu masaya yatırabilme imkanına sahiptir. Dava sürecinde dosyada kayıt altına alınan ifadelere nazaran arabuluculuk taraflar arasında gizli tutulduğu için kamuoyuna yansımasından çekinilen konularda arabuluculuk faaliyetleri en çok tercih edilen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öte yandan arabuluculukta sürecin kontrolü tamamen tarafların elindedir. Uzman arabulucu hakemliğinde gerçekleştirilen müzakerelerde taraflar istedikleri gibi taleplerini öne sürebilmektedir. Arabuluculukta sadece tarafların uzlaşmaya vardığı konular ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra taraflar arabuluculuk faaliyetleri sürecinde herhangi bir şekilde çıkarlarına aykırı bir durumla karşılaşmaları durumunda arabuluculuk yöntemleri ile uzlaşma sürecinden her an vazgeçebilirler.

ARABULUCUYA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

ARABULUCUYA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN